Jak wygląda dieta?

Wielu pacjentów zastanawia się jak będzie wyglądała dieta? Czy jej podołają? Czy to będzie tylko lista produktów? Jak często się to zdarza, masz tylko listę składników, zresztą musisz sobie sama poradzić…

Zobrazuje Ci jak wygląda przygotowanie diety przeze mnie oraz na co zwrócić uwagę w otrzymanej diecie. Jeśli już korzystałaś z usług dietetycznych to świetnie! Możesz sobie porównać i ocenić czy warto było  🙂

Zaczynamy…

Każda dieta musi mieć założenia dotyczące danej osoby, diety dla wszystkich są bezwartościowe, ponieważ nie uwzględniają wielu bardzo ważnych czynników np. alergii pokarmowych, preferencji kulinarnych czy chodź nawet stanu zdrowia (np. niedoczynności tarczycy).

Nasze założenia, przykładowy dzień diety dla:

  • kobiety w średnim wieku,
  • mającej pracę siedząca lub lekką fizyczną,
  • po pracy zajmującej się domem i dziećmi,
  • chcącej chudnąc bez efektu jojo i głodzenia się,
  • lubiącej prawie wszystko,
  • cierpiącej na alergie pokarmową (orzechy),
  • w dobrym stanie zdrowia,
  • mającej ograniczony czas na gotowanie.

Mając założenia zabieram się do układania diety, która sprosta tym wymaganiom. Dieta została opatrzona komentarzem, abyś zwróciła uwagę na istotne elementy.

 

Dzień 1 (początek tygodnia)

I śniadanie:

Jadłospis jest wyraźnie podzielony na posiłki.

Bułka z serkiem, szynką, sałatą, papryką z jajkiem w koszulce:

  • świeża, mała bułka, najlepiej z ziarnami (dynią / słonecznikiem),
  • 2 płaskie łyżeczki serka do smarowania,
  • 2 cienkie plasterki wędliny drobiowej,
  • 2 liście sałaty lodowej,
  • 3 plasterki czerwonej papryki,
  • jajko,
  • sól, pieprz, ostra papryka,
  • kawa / herbata / woda do wyboru.

Dokładna lista produktów, które są potrzebne do przygotowania posiłku, ułatwia to zrobienie zakupów.

 

Bułkę przekrawamy na pół, skrapiamy łyżeczką oleju lub smarujemy serkiem po całej długości jednej połowy. Rozkładamy sałatę. Następnie, układamy ruloniki wędliny oraz plasterki papryki. W małym rondelku zagotowujemy wodę, opcjonalnie dodajemy kilka kropel octu, zmniejszamy ogień i drewnianą łyżką „robimy” duży wir. Na ten wir bardzo szybko rozbijamy jajko, jak najbliżej wody. Za pomocą drewnianej łyżki, zagarniamy białko „do środka” formując zgrabne jajko. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty. Gotowe jajko wykładamy na bułkę, przyprawiamy.

Szczegółowa instrukcja jak przygotować dany posiłek, co ułatwia jego stworzenie.

 

II śniadanie:

  • jogurt naturalny lub owocowy typu greckiego 0% 150 g,
  • średnia gruszka,
  • woda / herbata do wyboru.

Szybkie drugie śniadanie, produkty łatwo dostępne, do zjedzenia w prawie każdym miejscu.

 

Podwieczorek:

  • średni banan,
  • woda.

Jeśli jesz późno obiad to przewidziany podwieczorek zjadasz przed obiadem, jak widzisz dieta uwzględnia Twój plan dnia.

 

Obiad:

Dynia w porach (1 porcja):

Prosty a zarazem smaczny obiad.

  • ½ średniej dyni Hokkaido ok. 600 g,
  • średni por,
  • 1 średnia papryka czerwona,
  • przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do kurczaka- łyżeczka),
  • łyżka oleju.

Jadłospisie brana jest pod uwagę sezonowość owoców i warzyw np. jesienią uwzględniona jest dynia oraz inne produkty dostępne o tej porze roku.

Dynię kroimy w kostkę, por kroimy na paseczki, paprykę siekamy drobno w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy na patelnię i podsmażamy, aż dynia będzie miękka – ok. 15 minut.

Można przygotować więcej, po wystudzeniu zmiksować i używać jako smarowidła do pieczywa, przechowywać w słoiczku do 4 dni w lodówce.

Nic się nie marnuje, często jest podane co można z tym zrobić lub jest wykorzystywane do innego posiłku.

 

Posiłek przed snem (kolacja):

Białkowa kolacja dla lepszego efektu odchudzania.

Roladki drobiowe z twarożkiem czosnkowym:

  • szynka z piersi kurczaka, np. gotowany kurczak Tarczyński 5 plasterków,
  • ser twarogowy chudy 3 łyżki stołowe,
  • jogurt naturalny 0% tłuszczu 2 łyżki stołowe,
  • czosnek mały ząbek,
  • ½ kromki chleba graham,
  • herbata / woda.

Używanie miar domowych, które są szybkie i wygodne. Waga jest zbyteczna.

Ser połącz z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Twarożkiem posmaruj szynkę i zawiń w rulonik.

Jak widzisz mając taką dietę wiesz ile czego dokładnie możesz zjeść, wszystko jest podane w miarach domowych wraz z przepisem na przygotowanie. Nie pozostaje nic innego jak tylko się stosować i chudnąć  😛