Jogurt z jabłkiem i szczyptą cynamonu na jesienne chłody

Nastała jesień a wraz z nią bogactwo pysznych i zdrowych jabłek. Przedstawię dziś propozycję na jesienną chwilę słabości dla osób na diecie lub alternatywę dla tradycyjnej kanapki czy gotowego, sklepowego jogurtu – w sam raz na jesienne chłody.

Jogurt z jabłkiem i szczyptą cynamonu:
foto
Składniki:

  • opakowanie jogurtu naturalnego 180g
  • średnie jabłko, osobiście polecam odmianę Rubin
  • łyżeczka miodu lub  szczypta słodziku
  • cynamon
  • 2 łyżki płatków owsianych lub kukurydzianych

Przygotowanie:
Jabłko myjemy, kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce,  ok ¾ ilości jabłka dodajemy do jogurtu wymieszanego z cynamonem. Do pucharka, salaterki lub szklanki sypiemy odrobinę płatków, wykładamy część jogurtu z jabłkiem i cynamonem, następnie znowu sypiemy odrobina płatków  i wykładamy resztę jogurtu z jabłkiem. Na wierzch układamy resztę pokrojonego lub startego jabłka, posypujemy pozostałymi płatkami i polewamy miodem lub posypujemy słodzikiem. Zamiast słodziku można użyć ksylitolu. Smacznego 😉