Czy podczas diety muszę ważyć produkty?

waga-jablkoBardzo często podczas pierwszej wizyty pacjenci pytają mnie, czy podczas diety będą musieli ważyć produkty. Jest to bardzo popularne pytanie z tego względu, że podczas stosowania diety na własną rękę: z gazety czy internetu porcje były  podane w gramach.

I tak podczas śniadania pacjentka musiała odważyć 30g płatków, 5g rodzynek, 10g żurawiny suszonej… samo przygotowanie śniadania było dla niej stresująca i męcząca, ponieważ musi odważyć wymaganą ilość danego składnika i ani mniej ani więcej. Jeśli było za dużo musiała ująć, jeśli za mało musiała dołożyć.

To było dopiero śniadanie, ale podczas obiadu który jest znacznie bardziej skomplikowanym posiłkiem, składającym się z wielu składników pojawiło się zniechęcenie, złość i rezygnacja z diety.

Dlatego, aby wyeliminować problem z codziennym i monotonnym ważeniem produktów w swoich planach dietetycznych używam tylko miar domowych:

  • łyżeczka do herbaty,
  • łyżka do zupy,
  • literatka,
  • szklanka,
  • lub po prostu opakowanie.

Przy owocach i warzywach używam pojęcia: ½ , mały, średni, duży, cały…

To czy pacjent zje 175 czy 197 gramów pomidora ma  to znikome znaczenie.

Dieta jest tak skomponowana pod konkretnego pacjenta, że małe odstępstwa nie wpłyną znacząco na dietę. Ułatwia to nawet stosowanie diety poza domem, ponieważ nie musimy nosić ze sobą wagi  i ważyć.

Zaprzestanie niepotrzebnego ważenia jest jednym z kluczy do osiągnięcia sukcesu jakim jest szczupła sylwetka i dobre zdrowie oraz samopoczucie.